Keresés az oldalon

 
  Fonó Szerda táncház
2013.11.27. 18:30

Programok » 2013.11.27 18:30 Fonó Szerda táncház

Fonó Szerda táncház

Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső

Muzsikál:

Bekecs

Mihó Attila és bandája

Éneket tanít: Tintér Gabriella

Táncanyag: Vajdaszentivány, Mezőpanit (Székelyes Mezőség)

A haladókat tanítja: Fitos Dezső, Kocsis Enikő
A kezdőket: Kovács Gábor, Kovács Kata.

A Szentendre Táncegyüttes vezetői ill. tagjai

18.30 Tánctanítás kezdőknek és haladóknak.

20.30 Táncház

Szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a szerdai táncházainkban sűrűbben váltakoznak a táncanyagok. Ilyenformán a sokrétűbb oktatás mellett gyakrabban találkozunk adatközlő zenészekkel és táncosokkal.
Novemberben és decemberben egy különleges vidékkel az ún. "Székelyes Mezőséggel" ismerkedünk. Bár földrajzilag a Mezőséghez tartoznak, zenéjük, táncaik alapján inkább a Székelyföldhöz sorolhatók.

Jellemzőjük az állandó forgás, amint ezt az egyik táncuk neve, a forduló is mutatja. A férfi és nő folyamatos mozgásban van nemcsak egymáshoz képest, de a pár középpontjához képest is. A sodró, lendületes táncok különös szépséget ad, hogyha sok pár táncol együtt. Ha ilyenkor egy padról felállva végignézünk a táncosok feje fölött, szinte hullámozni látjuk a termet.

Oktatók:
Haladók: Kocsis Enikő, Fitos Dezső
Kezdők: Kovács Kata, Kovács Gábor

Zenekarok: Bekecs, Dűvű, Sárarany, Kunus Tamás és barátai (Lakatos Róbert, Molnár Péter), Mihó Attila és bandája, Farkas Zsolt és barátai
Énektanárok: Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. A szerdai táncházakba minden hónapban egyszer hagyományőrző öregeket hozunk ki, hogy ne csak kiváló közvetítőkön keresztül lehessen ismerkedni ezzel a csodálatos műveltséggel, hanem magából a tiszta forrásból is meríthessünk.

Új lendületet adtak a programnak Kocsis Enikő és Fitos Dezső, táncművészek és táncpedagógusok. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad.

Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

Belépő:

18.30-tól 1000 Ft

20.00-tól 500 Ft

Jegyekkaphatók itt.

A magyar táncház módszer felkerült az UNESCO kulturális örökségei közé

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
14
július
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt