Keresés az oldalon

 
  Erdélyi zenészek és írók klubja, Széki Bál
2014.02.01. 19:00

Programok » 2014.02.01 19:00 Erdélyi zenészek és írók klubja, Széki Bál

 2014.02.01. 19:00 ERDÉLYI ZENÉSZEK ÉS ÍRÓK KLUBJA: SZÉKI BÁL

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak.

Erdélyi Zenészek és írók klubja: Széki Bál

A Táncház házigazdája: Babos Alpár

Muzsikál: Pali Marci (Szék) és az Erdélyi Zenészek klubjának állandó zenekara

A Költői est házigazdája: Csender Levente

vendég: Széki Soós János.

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak az Erdélyi zenészek klubjába, ahova most Pali Marcit hívták muzsikálni Székről.
A klubban ehavi irodalmi vendégünk Széki Soós János író, költő, publicista és népzenész 1960-ban született Széken. Első versei - a nyolcvanas évek elején jelentek meg. Azóta is - kisebb-nagyobb rendszerességgel - publikál magyarországi és erdélyi magyar lapokban, folyóiratokban. 1990 őszétől családjával Budapesten él, a folkMAGazin állandó munkatársa, a folyóirat MAGtár irodalmi rovatát vezeti.

Az erdélyi táncházmozgalom a magyarországi ötlet átültetésével jött létre, két lényeges különbséggel: Ceausescu kommunista diktatúrájának sötét árnyékában és az akkori kulturális elzártságban utóvirágzó paraszti kultúra világítótornyának tövében született meg. Akkor még igazi lakodalmakban, igazi nagy prímások játszottak, és a székiek sem csak Kányádi halhatatlanná lett versében táncoltak „fekete-pirosban” a kolozsvári Posta téren. És, bár a szeku azonnal kitüntetett figyelmével, mégis, kerültünk legyen bárhova a világban, életünk meghatározó élménye lett az akkori „táncházas” lét.

Házigazda és tánctanár: Babos Alpár, táncos

Muzsikálnak: Major Levente, Szász József, Szász Lőrinc (Üsztürü), Papp István „Gázsa” (Gázsa Együttes), Kelemen László (Bodzafa, Ökrös), Pávai István (Bodzafa)

Rendszeres adatközlő vendégek: Cilika Gyula, Harlet Ioan „Nucu”, Hodorog András, Csiszár Aladár, ifj. Neti Sándor, Kodoba Florin

Újítás: októbertől a Magyar Napló Erdélyi Írók klubja társrendezvényként szegődik a program mellé (pontos elnevezést hétfőn írnak)
Az estek irodalmi házigazdája: Csender Levente

Az estek felépítése:
19:00: Irodalmi est Csender Leventével és vendégeivel
20:00 Tánctanítás Babos Alpárral és az Erdélyi Zenészek klubjának zenekarával, párhuzamosan kötetlen beszélgetés
21:00 Táncház és folkkocsma az adatközlő vendégekkel

Miért szeretnénk újra összekötni a táncházat az irodalmi élettel?
A hetvenes évek kibontakozó táncházmozgalma és a népinek nevezett írók csoportja egymásba fonódva, egymást támogatva erősítették jelenlétüket a magyar kulturális életben. Egyfelől Csoóri Sándor volt az, aki nyilvános kiállásával úgymond legitimálta a táncházmozgalmat, az írok népi kultúrára fogékony csoportja pedig kifogyhatatlan ihletforrásra lelt a népzene által megismert paraszti világban, valamint magukban a népdalszövegekben is. Az eredmény egy önálló költői nyelv lett, amit jól érzékeltet az alábbi Utassy-versszak.

Virágporos szél jár a kertben,
Szeretkezik vele a mák.
Szirom szoknyája földre lebben,
s magát megadva, önfeledten
hajlongja át az éjszakát.

Belépő:
1000 Ft
Jegyek kaphatók itt

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
2
december
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt