Keresés az oldalon

 
  Fonó15 - Téka, Magos zenekar, Balázs Elemér Quartet
2010.12.11. 20:00

Programok » 2010.12.11. 20:00 Fonó15 - Téka, Magos zenekar, Balázs Elemér Quartet

20.00 Balázs Elemér Quartet

A Balázs Elemér Groupot, Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarát, 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert és keresett jazzdobos. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl.: Fonogram díj, 2005.), továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje).A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Emellett a zenéjük rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak például az etno stílus világában, és a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt.
Ez érzékelhető az eddig megjelent albumaikon is, hiszen mind a négy teljesen egyedi hangulatokat, zenei világot ragad meg. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható.

 

21.00 Téka Együttes

“...minden művészetnek joga van ahhoz, hogy más, előző művészetben gyökerezzék, sőt, nemcsak joga van, hanem kell is gyökereznie. Miért ne volna akkor jogunk a népi művészetet is ilyen gyökértartó szerephez juttatni,... amellett megmaradhatna az a haszna is,...(hogy) esztétikai örömet szerezhetne mindazoknak, akikben még van érzék a vadvirágok szépsége iránt.”
(Bartók Béla)

A Téka  Együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megörzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak.

21 lemezükkel, saját műsorukat,  valamint mesterek repertoárját örökítették meg, tisztelegve előttük. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend rubinja, a Magyar Művészetért és Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei szinpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal.A TÉKA EGYÜTTES TAGJAI:

ÖKRÖS CSABA – HEGEDű
SOÓS ANDRÁS – HEGEDű
TÁRNOKI BEATRIX – ÉNEK, KOBZA
LÁNYI GYÖRGY – KONTRA, BőRDUDA, KOBZA
HAVASRÉTI PÁL – BőGő, TEKERő, ÜTőGARDON, DOB,
ÉNEK

22.00 Magos Zenekar

A zenekar 2008. március végén alakult. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területének dallamait játszuk.

Az eredeti hangzás megtartása mellett a népi kultúra zenei hagyományainak művelésével foglalkozunk. Előadásainkon hitelesen előadott népzenei összeállítások kerülnek nyilvánosságra, melyek során megfigyelhető - az adott tájegységen belül - az érintett falu zenészeinek a hatása is.

A városi táncházas közeg és a kortárs zenekarok szintén nagy mértékű befolyással bírnak egymás zenéire, így az asszimilálódás elkerülhetetlen. Ezt figyelembe véve – de újra és újra visszatérve az eredeti hangzáshoz - igyekszünk továbbfejleszteni zenénket. Ennek alapfeltétele zenei ismeretünk folyamatos bővítése és az így megszerzett tudás elmélyítése, ugyanakkor alkalmazkodnunk kell a jelen kor táncházas befolyásoltságához, valamint a külvilág hatásaihoz egyaránt.Továbbörökítve alkalmazzuk az egymástól megszerzett ismereteket pedagógiai szinten is, ezzel is törekedve önálló zenei világunk kialakítására.

Gyakran járunk gyűjtőutakra Erdélybe, s az így elsajátított zenei élményeket igyekszünk beleépíteni muzsikánkba, majd megismertetni az adott tájegység zenei hagyományait a zenehallgatókkal. Fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük és tovább szélesítsük a különböző vidékek zenei hangulatára történő rálátást, valamint az így szerzett ismeretekre alapozott alkotást és annak kibontakoztatását, ilyen módon is nyitva tartva a magyar népzene világát az érdeklődő közönség előtt.

A zenekar tagjai:

Soós Csaba – hegedű,
Fekete Márton – brácsák,
Enyedi Ágnes – ének,
Enyedi Tamás – cimbalom,
Horváth Dávid – nagybőgő.Belépő: 1500 Ft, diákigazolvánnyal: 200.-Ft

Vásárolj a neten jegyet!

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
18
május
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt