Keresés az oldalon

 
  SzaxoFonó - Bolla Quartet, Ágoston Béla Group
2011.01.29. 20:00

Fesztiválok / Programok » 2011.01.29. SzaxoFonó - Bolla Quartet, Ágoston Béla Group

 
Az ötlet még a tavalyi Fonó15 koncertsorozat kapcsán jött, de valahogy nem fért bele programba. Nem is baj, hisz az új esztendő első félévében nyugodtan, teljes szépségében és összetettségében ki lehet bontani azt.

Az "ötlet szülőapja - father of invention ", Ágoston Béla volt:

"Zűr-odüsszeám arra sarkalt, hogy valami emlékezet estet találjak ki a Fonó 15 évét ünneplendő.
Lemezcímnek szántam ,de magyar szaxofonosokat bemutató sorozat lett belőle.
Hosszú a sor ,de az estéken két vagy több olyan szaxofonos bemutatása a cél,aki zenekarával játszott a Fonó fénykorában, illetve olyan fiatal,hogy még nem játszhatott,illetve játéka eddig nem illett bele a ház zenei stílusába.
A koncertek után minden résztvevőnek kötelező egy számára örökzöldnek számító híres jazz számot előadni.(pld.nekem örökzöld Ornette Coleman)Saját lemezem nem jelent még meg a Fonónál, de aki itt kiadott lemezt az biztos megfordul majd.
1996-tól datáljuk tehát e ház születését. Szaxofonomat rengeteget cipeltem ide. Nem is vihettem máshova,hiszen nem nagyon volt olyan hely, ami rivalizált volna vele. A nekem kedves jazznek nincs befogadója ma Budapesten. Reméljük a szabadon improvizált zene újra otthonra lel itt.

Ezek a zenék nem kocsmába-pubba valók. Sokan fotelben cd-ről szeretik figyelni, de ha nincs helyünk ,akkor egy idő után azt hiszik az elemzők,hogy nincs is jó jazz.
Pedig a szaxofon nagyot szól, kiabál,keservest is. Nem jazzy módon. De a világzene sem ad helyt az érzelmek és ösztönök öszinte áradásának.
A magyar közönséget szeretném arra rászoktatni ,hogy érdeklődjön a rádió-tv csatornákon nem észlelhető koncertek iránt.

Ha lenne egy free jazz adóm ,biztos Mező-nek nevezném. Na ,hát így jött a SZAXOFONÓ név is. Várom önöket sok-sok magyar szaxofonossal a SZAXOFONÓ koncerteken!"
(Ágoston Béla)

Kapcsolódó cikkek:

Amit a SZAXOFONRÓL tudni kell

Adolphe Sax

Ágoston Béla


20.00 h Bolla Quartet 

A Bolla Quartet 2003 október 15-én alakult Bolla Gábor 15. születésnapján. Alapító tagjai Bolla Gábor(szaxofon) Cseke Gábor (zongora) Oláh Zoltán (bőgő) és Mohay András (dob). Az évek során Oláh Zoltánt Orbán György , Cseke Gábort pedig Szakcsi Lakatos Róbert váltotta fel.A zenekar pályafutása alatt már bejárta szinte egész Európát. Játszottak már Bécs, Bukarest, Szentpétervár, Brugge, Brüsszel, Párizs, Pozsony, Amszterdam, Prága, Avignon, London, Frankfurt jazz fesztiváljain, klubjaiban. 2004-ben elkészítették első lemezüket â01EThe Way We Playâ01D címmel. 2005-ben megnyerték az avignoni jazz versenyt, amely versenyre Európából, korhatár nélkül bármely zenekar nevezhetett. A zsűri díja mellett, a közönség díjat is learatták, valamint Szakcsi Lakatos Róbert a legjobb szólistának járó díjat is megkapta.
 
A díj részeként Franciaország egyik legjobb stúdiójában készíthettek egy lemezt. Repertoárjuk főleg saját kompozíciókból és standardekből állnak. Stílusukra legfőképp a modern staight-ahed jazz jellemző. 


21.30 h Ágoston Béla Group - Urálástól Tikmonkáig

Ágoston Béla szaxofon,ének
Benkő Róbert bőgő
Dely Róbert elektromos gitár
Geröly Tamás Sándor dob
Mazura János tuba
Móser Ádám harmonika ,duda,furulya
Nagy Bercel urálás,furulya 


Belépő: 1500.-Ft, diákigazolvánnyal 500.-Ft

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
2
december
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt