Keresés az oldalon

 
  Szaxofonó: Barcza Gergő, (Besh o droM), Bede Péter (Fanfara Complexa)
2011.02.26. 20:00

Fesztiválok / Programok » 2011.02.26. 20.00 Szaxofonó: Barcza Gergő, (Besh o droM), Bede Péter (Fanfara Complexa)

A sorozat III. koncertje úgy tűnhet, hogy kicsit kilóg a sorból. Ez azért lehet igy, mert a hangszert leginkább a dzsesszhez kötjük, keveseknek jut eszébe, hogy még mennyi zenei irányzatban kap fontos, sőt meghatározó szerepet. 

Ezúttal a folk és a világzene felől érkező zenekarok mutatják be, hogy Adolphe Sax találmánya mennyit tesz hozzá a hangzáshoz. Mindkét formáció a balkáni és a közép-kelet európai folk hagyományokból merít elsősorban, ezen hatásokat formálják saját stílusukra.

A Besh o droM talán egy kicsit jobban ellépett a tradícióktól, a fentiek mellett cigányfolklór, közel-keleti zene, kortárs tánczene, zenei hatásokat, hangulatokat is ötvöznek. Hihetetlen lendület jellemzi a produkciójukat, nem véletlenül lettek nagyon rövid idő alatt a hazai és a nemzetközi szintér egyik legismertebb és legkeresetebb világzenei együttese. Ezen az estén, az amúgy is hangsúlyos szaxofon és megszólaltatója - Barcza Gergő - áll majd a középponban.


               Barcza Gergő, Jánky Zsolt, Herr Attila,Sidoó Attila,Csurkulya József
                                     Seres Vilmos,Kaszai Lili,Pettik Ádám

A Fanfara Complexában, akiket leginkább a hazai moldvai táncházakból ismerhetünk, szintén nélkülözhetetlen a szaxofon. Itt mindjárt kettő is van és nem is akármilyen zenészek fújják azokat. Bede Petya a zenekar vezetője - aki saját zenekara mellett több tucat formációban meghívott és szívesen látott vendég - igy jellemzi zenéjüket: "Az együttes a legjobb, főleg fiatal – moldvai és jazz zenében jártas muzsikusok legújabb formációja, akik rendkívül pörgős balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs ethnozenét és moldvai tánczenét játszanak. Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptálják egyéni hangszereléssel és felfogással. Kortárs folk muzsika moldvai és balkáni forrásokból „dzsesszer” hozzáállással. "

A zenekarnak márciusban jelenik meg első önálló albuma a Fonónál.

Az est házigazdája a sorozat ötletgazdája,
Ágoston Béla.

Program:

20.15 Fanfara Complexa - vendég: Unger Balázs, Ágoston Béla
21.30 Besh o droM

Belépő: 1500.-Ft, diákigazolvánnyal: 500.-Ft

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
14
július
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt