Keresés az oldalon

 
  IV. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás
2011.03.18. 17:45

Programok » 2011.03.18. 17:45 IV. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás

A didgeridoo az Ausztrália északi részén élő őslakosok tradicionális fúvós ritmushangszere, ma a világ egyik legősibb népi hangszereként tartják számon. Egy fa cső, mely a termeszek által üregesre rágott eukaliptusz fa törzséből készül. Az utóbbi pár évtizedben a hangszer egyre népszerűbb Ausztrália partjain kívül is; sajátos, a hagyományos közegtől eltávolodott játékstílusok jelentek meg, melyek a modern kor zenei környezetébe helyezik ezt az ősi rituális hangszert.

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Didgeridoo Találkozó a Fonóban. Az estét a didgeridoo és az ausztrál őslakos kultúra tiszteletére rendezzük meg. Filmvetítéssel, szólókoncertekkel várjuk az őslakos fúvóshangszer iránt érdeklődőket; az estre látogatók ezen a hazánkban páratlannak számító rendezvényen ismerkedhetnek a didgeridoo-val és képet kaphatnak néhány játékstílusról. A virrasztáson a világ egyik leghosszabb ideig töretlenül fennmaradt hagyományáról emlékezünk meg.

 

Program

18:00h
Filmvetítés: Yolngu Boy, ausztrál feliratos filmdráma. A film először kerül bemutatásra Magyarországon. Három fiú története; a világ egyik legősibb tradíciójának a modern világgal való találkozásáról mesél. A filmet fiatalkorúaknak csak felnőtt felügyelete mellett ajánljuk!
http://www.yolnguboy.com/directory/htm/index.html

19:30h
Nyitott színpad - a főkoncertek előtt, fél órában biztosítunk lehetőséget azoknak, akik a színpadon szeretnék bemutatni didgeridoo játékukat.
Jelentkezéseket előre a yidarrka (kukac) gmail.com címen várjuk. Kezdőt, haladót egyaránt szeretettel várunk!

Koncertek
20:00h
Csirmaz Gábor
- dinamikus stílusával, több éves játéktapasztalatával Gábor az egyik leggyakorlottabb magyar játékos. Koncertjén a nemrég megjelent "Forest Is Calling" című lemezéről hallhatunk ízelítőt. http://www.myspace.com/gaborcsirmaz/

20:30h
Kerekes János
- az Ausztrália északi részén, Északkelet-Arnhem-földön hagyományos Yidaki játékstílus követője. "Tradicionális ritmus-részletek modern értelmezésben.

21:00h
Dubravko Lapaine (Horvátország)
- Dubravko az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb játékossá vált Európában, melyet egyedi játékstílusának köszönhet. Ez alkalommal játszik először Magyarországon. http://www.lapaine.com/

21:30 - 06:00h
Virrasztás - reggelig tartó, élő didgeridoo-val kísért esemény az ausztrál őslakos kultúra tiszteletére. A vendégek kényelmét ez alkalommal a Fonó Zeneház koncerttermét borító padlószőnyeg, párnák, dekoráció és a nyugodt légkör biztosítja.
Aki játszik a hangszeren és szeretne csatlakozni a folyamatosan fenntartott hanghoz, kérjük, érkezzen az estére didgeridoo-val!

Az előtérben az Ethnosound hangszereivel találkozhattok, valamint kapható lesz a nemrég magyarul is megjelent, világszerte nagy sikert aratott regény: Bruce Chatwy – Álomösvény (http://www.alomosveny.hu/)

Az est folyamán tombolán egy eredeti, termeszrágta eukaliptusz didgeridoo-t sorsolunk ki az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt jóvoltából!

Az estet az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt (www.ethnosound.hu ), a Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu) és a Néprajzi Múzeum (www.neprajz.hu)
támogatja.

Belépőjegy: 2000.-Ft

További információ:

http://www.didgeridoo.hu/
http://www.ethnosound.hu/
yidarrka (kukac) gmail.hu
info (kukac) ethnosound.hu
 

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
14
július
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt