Keresés az oldalon

 
  Budapest Folk Fest 2011. Folk-blues, balkán sound
2011.05.12. 20.00

Fesztiválok / Programok » 2011.05.12. 20.00 Budapest Folk Fest 2011. Folk-blues, balkán sound

 

 

  


20.00 Fonott Zene - Folk & Blues

A Kárpát-medence kiveszőben lévő hagyományos népzenei értékeit a nagyközönség kulturális köztudatába beégetni, ott folyamatosan fenntartani ebben a furcsán előrerohanó és meg-megtorpanó XXI. században a mai népzenész társadalom „szép kötelessége”. (József Attila írja: „Én hazám, fajom és emberiségem / iránt ismerem szép kötelességem / mint bús idegen, végén a menetnek, / mikor valakit pompával temetnek”.)Néhány népzenész, akik már különböző hagyományos zenekarokban muzsikálva bebizonyították, hogy a népzenei anyanyelv művelése nem csak „szép kötelességük”, hanem zenész létük szívből jövő, meghatározó eleme, úgy gondolták, hogy valami újba fognak. Kelemen László (Bodzafa, Ökrös zenekar) kezdeményezésére és zeneszerzői közreműködésével a szintén nagy hagyományú, népzenei gyökerekből táplálkozó bluest házasították a Kárpát-medencei magyar és nem magyar népzenével.

A létrejövő, igen sajátos, érzelmes és meghatározó ritmusú zene a lakodalmi hagyományos fonott kalácshoz hasonló: ahogy a lakodalom egy új élet kezdete lehet, úgy a bluesba oltott népzene is adhat hallgatóinak egy olyan alapvetően új élményt, amely megnyitja a szíveket-füleket, érzékennyé teszi őket saját hagyományos népzenéjükre is.

Enyedi Ágnes, Pál István „Szalonna” (Szalonna és bandája, Magyar Állami Népi Együttes), Both Miklós (Napra), Balogh Kálmán (Gipsy Cimbalom Band), Doór Róbert (Ökrös, Magyar Állami Népi Együttes), Kelemen László (Ökrös) alkotó részvételével létrejövő produkció a 2011-es év „világzenei” szenzációja lehet.


Fonott Zene - Szovát, szovát by fonofono

 21.30 Herczku Ági & Nikola Parov Quartett

Ha világzenéről illetve a kortárs ethno-jazz-ről van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyisége a műfajnak.
Nikola A 80-as években kezdte pályáját Budapesten, ahol a ZSARÁTNOK, BARBARO együttesek alapitójaként beirta magát a magyarországi ethno-rock mozgalomba. A 90-es évek elején Gadó Gábor jazz gitárossal jattszott, majd megalapította a RIVERDANCE Orchestra-t amely a RIVERDANCE SHOW-val tóbbszór körbeutazta a világot. Hazatérve Nikola megírta a NAPLEGENDA táncprodukció zenéjét amelyet az Állami Nepi Együttes a mai napig hatalmas sikerrel ad elő. Nikola Parov Quartett már évek óta folyamatosan dolgozó zenekar, gyakorlatilag ugyanazzal a felállással, sajátos Nikola Parov feldolgozásban mutatja be a magyar, Kárpát - medence, és Balkán zenei világát. A zenekar az utóbbi időkben állandó vendége Papesch Péter (Stalone) bass, és Hámori
Máté -gitár. Ez a ráerősítés vastagabb és szabadabb hangzást eredményezett.
Az "A 2011 év leggjobb világzenei albuma" dijat nyert az Álomidő c. album dalaiból, és az újra hangszerelt "slágerek"-ből áll a  repertoár.

Herczku Ági az egyik legjobb és legkeresetebb hazai énekesnő, aki az autentikus folkot a világzenét egyaránt magas szinvonalon műveli. Nikola quarettjének hangzását az ő nagyszerű hangja és személyiségének kisugárzása teszi teljessé.

 A zenekar tagjai:
Herczku Ágnes: ének
Nikola Parov: gitár, buzuki, kaval gayda,nickelharpa, klarinét, vocal
Fodo: percussions, keyboards
Wertetics Szlobodan: accordeon
Hámori Máte: gitárok

Belépő: 2000.-Ft, diák: 1000.-Ft

Vásárolj jegyet interneten. Kattints ide!


Linkek

Herczku Ági honlapja

Nikola Parov honlapja

Budapest Folk Fest 2011 záró

 Budapest Folk Fest 2011 nyitórendezvénye

Budapest Folk Fest 2011 második napja

Budapest Folk Fest 2011 negyedik napja

Budapest Folk Fest 2011 ötödik napja

Budapest Folk Fest 2011 záró

 A PORT.hu a Fesztivál fő médiatámogatója


 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
18
május
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt