Keresés az oldalon

 
  Budapest Folk Fest 2011. Szentendre, Tisza cipő, Erdély
2011.05.13. 20.00

Fesztiválok / Programok » 2011.05.13. 20.00 Budapest Folk Fest 2011. Szentendre, Tisza cipő, Erdély

20.00 Söndörgő & Baltazar Montanaro

A szentendrei fiúk francia barátjukkal a legendás Michel Montanaro fiával együtt lépnek fel. Igazi világzenei fúziós zenei csemegét tartogat a koncert.
Ezt követően Eredics Salamon, Borbély Misi (Vujicsics, Quartet B., Borbély Műhely) a Kerekes Bandbe száll be jammelni.

21.45 Kerekes Band - vendég: Borbély Mihály és Eredics Salamon

„A Kerekes Band a jazz, a dance, a funk, a dub, a trance, és a drum'n'bass fémes, modern világába szőtte bele a falusi gyűjtőútjaikon fellelt zenei formákat. Új albumuk még mélyebben szántja a nyugati funk zene szántóföldjét, előtérben a furulya hangjának örvénylő, sodró gazdagságával. (...) A számos pszichedelikus effekttel (phaser, wah-wah, stb.) megvastagított furulyahang és az elektromos koboz könyörtelen riffjei kivágnak minden biztosítékot. Nagyszerű lenne élőben is hallani őket.” (Tim Cumming, Songlines Magazin 2009)

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legtökösebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.
Az együttes Pimasz című albumát a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines, a 2006 szeptember/októberi számában beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. Rá egy évre a lap „Év Albuma” szavazásán a Gotan Project, Ali Farka Toure és Toumani Diabaté lemezei mellett a Pimaszt választották az olvasók az év albumává.
2007-ben a Kerekes Band Pimasz című lemezét a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) hivatalosan is aranylemezzé nyilvánította, majd 2008-ban jelölték a legrangosabb magyar zenei elismerésre, a Fonogram-díjra, az "Év hazai világzenei albuma" kategóriában.
Az Európai Unió által 2008-ban meghirdetett Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé. 2008 decemberében a zenekar megkapta a Heves Megyei Príma-díjat.
2008 szeptemberében a Kerekes Band kihozta második nagylemezét Fel a kalappal! címmel, amely a Pimasz útján járva, de azt továbbgondolva, méltó folytatása az előző nagysikerű lemeznek.

Tagok:
Fehér Zsombor – furulya
Námor Csaba – koboz
Csarnó Ákos – brácsa
Kónya Csaba – basszusgitár
Fehér Viktor - dob


Táncház a Magyarpalatkai Zenekarral (folyamatosan a kávézóban)
A Kolozsvártól kb. 30 km-re található Magyarpalatkáról érkezik a zenekar. A XX. században itt élt zenészekből számos banda alakult, akik kiválóan ismerték a mezőségi magyarok, románok és cigányok repertoárját. A zenészek mindegyike református cigány, a kottát egyikük sem ismeri. Szinte mindannyian rokonságban állnak egymással, de három zenész család különíthető el: a Kodoba, a Mácsingó és a Radák család, számos leszármazottal.
A magyarpalatkai banda öt főből áll: két hegedűs, két kontrás és egy nagybőgős alkotják a zenekart. A zenészek elmondása alapján azonban hozzávetőlegesen negyven évvel ezelőtt még csak hárman muzsikáltak együtt (hegedűs, kontrás, bőgő), s csak az 1960-as évektől vált általánossá az ötfős felállás, mivel így "könnyebb bírni a két-, néha háromnapos lakodalmakat".


Belépő: 2000.-Ft, diák: 1000.-Ft

Vásárolj jegyet az interneten. Kattints ide!

Linkek


Budapest Folk Fest 2011 nyitórendezvénye

Budapest Folk Fest 2011 második napja

Budapest Folk Fest 2011 harmadik napja

Budapest Folk Fest 2011 ötödik napja

Budapest Folk Fest 2011 záró

A PORT.hu a Fesztivál fő médiatámogatója


 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt