Keresés az oldalon

 
  Budapest Folk Fest 2011 Reunion, Radio Popular, East Gypsis
2011.05.14. 20.00

Fesztiválok / Programok » 2011.05.14. 20.00 Budapest Folk Fest 2011 Reunion, Radio Popular, East Gypsis

20.00 East Gypsy Band - CD bemutató koncert

Balázs Elemér és öccsének Józsefnek új világzenei és jazz projektjeBalázs József, Magyarország egyik legkiválóbb jazz zongoristájának ötlete volt, hogy 7 fantasztikus kvalitású roma muzsikussal készítsen egy zenei utazást a roma zenei kultúrákon, stílusokon keresztül. Mivel a zenekar tagjai elsősorban jazz zenészek, így a jazz improvizációk fontos szerepet töltenek be a zenéjükben! A kompozíciókban, átdolgozásokban megtaláható a romungró, balkán cigány, cigány spanyol flamengó, manus stilus is. A világzene egy új stílussal gazdagodott az East Gipsy Bandel, nívós improvizációk keveredése az autentikus hangzással, eredeti cigány hatás és hangzás! Tehát aki betekintést szeretne nyerni a cigány zenei kultúrákba, az feltétlenül hallgassa és ismerje meg az East Gipsy Bandet!

East Gypsy Band: O manush-Az ember-The Man by fonosound


Balázs József - zongora
Balogh Gusztáv - ének
Sárközy Lajos - hegedű, gitár
Oláh Vilmos – cimbalom
Bolla Gábor - szaxofon,
Lakatos Pecek Krisztián -bőgő
Balázs Elemér - dob
vendég: Tim Ries(Usa) szaxofon

21.15 Moldvai táncház a Fanfara Complexával, ami lemezbemutató is egyben.

Elkészült a zenekar első lemeze, a Radio Popular.
A táncház kapcsán ezt is bemutatják.
A Fanfara Complexa - mint táncházi zenekar - 2002-ben alakult, azóta állandó és kedvelt résztvevője a budapesti és a vidéki táncházaknak. Megalakulása óta rendszeresen szerepel külföldi fesztiválokon: játszottak Kínában, Olaszországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Csehországban, Törökországban és Romániában. 2002 óta rendszeres résztvevői a nyaranta megrendezésre kerülő Somoskai Falunapoknak, ahol moldvai csángó környezetben zenélhetnek, tanulhatnak – bekapcsolódva a falu életébe. Zenéjük alapvetően az autentikus moldvai-csángó népzenén, illetve az új stílusú szerba, hora és manele dallamokon alapul. A zenekar - követve a zene legősibb funkcióját - alapvetően táncos, "talpalávaló" zenét játszik, de szívesen adnak koncertet és vállalnak zenés utcai vonulást is.A zenekar tagjai:
Bede Péter – alt szaxofon,
Sófalvi Kiss Csaba – tenor szaxofon, kaval,
Salamon Soma – harmonika, kaval
Róka Szabolcs – koboz, ének,
Benke Félix – dob, doromb, falevél
Novák Csaba – basszusgitár
A lemezen már játszik Novák Csaba basszusgitáron, ez újdonság az eddigi táncházi hangzáshoz képest.
A zenekar a repertoárját főleg azoktól a moldvai zenészektől tanulja, akikkel nyaranta találkoznak a Somoskai Falunapokon is, név szerint Paun Yonel szaxofonostól ( a kobzás Paun Vasile fia ), illetve a bacioi-i fanfárzenekartól. Ezek a zenészek gyakran muzsikálnak a csángó falvakban, Klézse, Külsőrekecsin környékén, vagy a Szeret túlpartján, Magyarfaluban is. Mivel ezen a vidéken a népzene egy élő folyamat, állandóan változik, újul, ezért a zenekar merít az interneten egyre nagyobb számban fellelhető dallamokból is. Céljuk, hogy a jelenleg is zajló zenei folyamatokat a maguk módján beillesszék az itthoni táncházi, zenei életbe.

22.30 Dél-Alföldi Szaxofon együttes

Hét évvel a hivatalos feloszlás után, újra színpadon, a Dél-alföldi Szaxofon együttes. Az év eleje óta tartó SzaxoFonó sorozat zárókoncertje egyrészt méltó befejezése a projektnek, másrészt megtisztelő, hogy a Budapest Folk Fest 2011 adhat helyet a legendás zenekar fellépésének. Egyszeri alkalom, ajánlott azoknak, akik ismerték és azoknak is, akiket csak a legenda ért el.A Dél-alföldi Szaxofon együttest három olyan fiatal szaxofonos alapította 1992-ben, akik az Alföld déli vagy délkeleti részén születtek, s jobbára ott is élnek. A térség, ahonnan származnak nemcsak azért fontos számukra, mert gyökereik ott találhatók, hanem mert határvidék, ennek köszönhetően a Balkán is érezteti hatását zenéjükön. A zenekar jelenlegi felállása 1997-ben alakult ki. Műsorukban népzenei feldolgozások, népi hangszeres darabok mellett olyan jazzes variációk is léteznek, melyek tánczenei gyökerei a népi és jazzritmusok világába kapaszkodnak. Zenei irányultságuk hangszerválasztásukban is tükröződik: a hagyományos hangszerek mellett a duda, az ütőgardon, népi furulyák és a körtemuzsika éppúgy szerepet kap náluk, mint a dorombének. Egyéni elképzelések valósulnak meg a három szaxofonos sajátos kompozíciós világában és a szabad szerkesztésű részekben, de vitathatatlan Dresch Mihály és Szabados György zenéjének rájuk gyakorolt hatása.

Az együttes tagjai:

Ágoston Béla - ének/szaxofon/klarinét/szaxofon
Benkő Róbert - nagybőgő
Burány Béla Pöcök - szaxofon
Geröly Tamás - dob
Szokolay Dongó Balázs - szaxofon/furulya/klarinét


Belépő: 2000.-Ft, diák: 1000.-Ft

Vásárolj jegyet az interneten. Kattints ide!

Linkek


Budapest Folk Fest 2011 nyitórendezvénye

Budapest Folk Fest 2011 második napja

Budapest Folk Fest 2011 harmadik napja

Budapest Folk Fest 2011 negyedik napja

Budapest Folk Fest 2011 záró

A PORT.hu a Fesztivál fő médiatámogatója


 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt