Keresés az oldalon

 
  Khamoro koncert
2011.05.28. 20.00

Programok » 2011.05.28. 20.00 Khamoro koncert

A Khamoro nevű formáció 2002-ben egyszerű, baráti közösségként indult, ám végül egy zenés-táncos produkció is született az összejövetelekből...

A lelkes, cigány és magyar fiatalokból álló csoport célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak.

A viszonylag fiatal zenekar máris két cd-vel büszkélkedhet: 2007-ben a Lingara (Csavargók), 2009-ben a Romano Rat (Cigány vér) című albummal mutatkoztak be a népzene-kedvelő közönségnek. Számos hazai fellépésük mellett turnéztak már Ausztriában, Lengyelországban és Németországban is.

Hivatalos elismeréseik között szerepel a 2004-ben odaítélt Közéleti Díj, s itt feltétlenül megemlítendő Farkas Zsolt együttesvezető, aki már az alapításkor a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa volt, 2006-ban pedig Köztársasági Érdemrend Bronz Keresztjét érdemelte ki.

Az együttes ars poeticájára nézve teljes mértékben találó a Khamoro (Nap) elnevezés, hiszen egyfajta hitvallásuk az, ami a cd-k borítóján is áll: "A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!" Zenéjükkel, táncaikkal valóban egyszerre képviselik az eredeti természetességet, a cigány kultúra egyetemességét, jelenlétét a világban, valamint azt a derűt, melegséget, energiát, amit legfontosabb lételemünk: a világunkat éltető Nap ad meg számunkra.

Belépő: 1000.-Ft, diák: 500.-Ft

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
12
április
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt