Keresés az oldalon

 
  Mikor Fodor Netti Sanyi találkozik Muddy Watersszel
05.11.-05.15.

Fesztiválok » Mikor Fodor Netti Sanyi találkozik Muddy Watersszel

"Fonott Zene a projekt ideiglenes neve, baráti szálakon szövődött, élvonalbeli muzsikusokból áll, s nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy a Kárpát-medence archaikus népzenéjét a chicagói elektromos blueszal házasítsa. Mindezt nem vásári mutatványként vagy crossover illusztrációként teszi, hanem a közös lelkületet megragadva, azokat életszerűen egymásba olvasztva. A nagyközönség először csütörtök este – a Budapest Folk Fest keretében – a Fonóban hallhatja. A projekt megálmodója és mentora Kelemen László, akit az utóbbi időben főként népzenekutatóként (Utolsó Óra) és a Hagyományok Háza vezetőjeként ismerhetünk, de évtizedek óta aktív muzsikus, többek között az Ökrös együttesben húzta. Nem mellesleg zeneszerző, akinek klasszikus kompozícióit a Fiatal Zeneszerzők Csoportja koncertjein mutatták be.

A Gyergyóditróból származó Kelemen László ötven éve gyakorlatilag beleszületett a népzenébe, a bluest pedig zeneakadémista korában fedezte fel magának. Társaival ronggyá hallgatta Muddy Waters varsói koncertfelvételét és a többkötetes Living Chicago Blues antológiát, és ezek a zenék éppúgy beleégtek a lelkébe, ahogy Neti Sanyi bácsi játéka. Nem csoda, hogy amikor évekkel később a Magyar Állami Népi Együttes amerikai turnéján érintették Chicagót, hamar az egyik blues-klubban kötöttek ki, ahol aztán hajnalig örömzenéltek az éppen aktuális csapat tagjaival.

A Fonott Zene tehát Kelemen régi álma. Mégsem rohant a megvalósításával. „Lassú víz vagyok, szeretem kiérlelni a gondolatokat – hangsúlyozza. – Annyi mindennel foglalkozom, hogy nem is baj, ha közben a különböző forrásokban felgyülemlik a víz. Időnként legalább lehet meríteni onnan. A blues is ilyen forrás számomra. Mostanra állt össze az a csapat, amelynek jelenléte, játéka, energiája legalább annyira lényegi, mint az, hogy tavaly végre nekiálltam komponálni. Rengeteg múlik rajtuk, hisz egyformán kell hitelesen muzsikálni amerikai bluest és magyar népzenét. Nem beszélve az improvizációs készségről. Így lesz minden alkalom egyedi és megismételhetetlen." Tovább a teljes cikkre.

Szerző: Jávorszky Béla

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
5
március
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt