Keresés az oldalon

 
  SzületÉS NapOK - 35 éves a Téka együttes - Jubileumi koncert és táncház
2011.10.22. 19.00

Fesztiválok / Programok » 2011.10.22. 19.00 SzületÉs NapOK - 35 éves a Téka együttes - Jubileumi koncert és táncház

ÉS  a 35 éves Téka Zenekarral folytatjuk. A Téka ott volt a táncház mozgalom indulásánál, az egyik legjobb táncházi és koncert zenekar ma is. Zenész és táncos generációk nőttek fel zenéjükön, sokuknak volt meghatározó élmény egy-egy táncházuk, koncertjük, Téka-táboruk.

Tehát a hazai folk és világzene meghatározó muzsikusai látják vendégül ezen a tortás - ünneplős - nosztalgiázos, de leginkább jó zenÉS jubileumi hétvégén mindazokat, akik osztozni szeretnének ezen egyszeri és megismételhetetlen pillanatokban.

ÉS egy kicsit mi is meghatódunk magunktól, mivel ekkor lesz a Fonó 16 éves.
Ha már ennyi minden összejött, jó lenne, ha minél többen összejönnénk.

Születésnapi koncert a Fonó Budai Zeneházban!

Várunk minden régi és új TÉKA rajongót sok szeretettel, hogy együtt ünnepeljük a 35 éves születésnapunkat.

Ha nem akar lemaradni egy fantasztikus koncertről, ha rég látta vagy hallotta a TÉKA zenekart, akkor ne hagyja ki.

Program:
19.00  Filmvetítés
20.00 Téka és barátai koncert
(
Ádám István Emlékzenekar, Magyar Duda, és Tekerő zenekar, Porteleki Zoli "Kolbi" cimbalmozik és kontrázik, Csoóri Sándor és Sündi)
22.00 Táncház  - Muzsikál: Csoóri Sándor és Sündi a Téka tagjaival


A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban.

Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncházak közé tartozik. A,,Magyarok muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját örökítették meg, tisztelegve előttük.

Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagy sikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA -ban is.

A Téka együttes tagjai:

Ráczkyné Tárnoki Beatrix – ének, kobza.
Az Ürömi József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben éneket és kobzát tanít.
Ökrös Csaba – hegedű.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zeneszerzői tehetsége is egyre közismertebb a zenei világban, valamint a Kodály-díj tulajdonosa.
Soós András – hegedű, kontra.
Erdélyben, Széken született, muzsikájával és kivételes tehetségével egyénisége az együttesnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3. éves hallgatója.
Havasréti Pál – bőgő, tekerő, ütőgardon, dob, ének.
Az Ürömi József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanára. A Téka együttes egyik alapítója.
Lányi György – kontra, duda, kobza.
A Téka együttes egyik alapítója, az Óbudai Waldorf Iskolában tanít.

Interjú Lányi Gyurival

A Téka együttes svájci kiadású bakelit LP-je. Hallgass bele!Belépő: 1000.-Ft  vagy egy Szerda1 - Magyarszovát, Ördongősfüzes CD(1800.-Ft)
Minden 35. belépőt váltó vendégünk ajándékba kap egy Téka: Live at Nyon Folk Festival LP.-t.

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
18
május
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt