Keresés az oldalon

 
  SzületÉS NapOK - Meszecsinka, RobinZon KruZo koncertek
2011.10.21. 20.00

Fesztiválok / Programok » 2011.10.21. 20.00 SzületÉS NapOK - Meszecsinka, RobinZon KruZo koncertek

Krulik Zoli, a C.S.Ö. a Kolinda, a Makám, alapítója, zenésze, a hazai világzene megkerülhet figurája, egykori munkatársunk, barátunk, 30 éve van a zenei pályán. őt ünnepeljük 21-én, a két éves múltra visszatekintő, de annál jobb Meszecsinka társaságában.
Krulik Zoli, ezúttal, új, személyesebb projektjét mutatja be, a RobinZon KruZo-t, amely lényegében a jelenlegi Makám tagjaiból alakult, csak egy kicsit más a műsor hangulata, mint amit az „anyazenekartól” megszoktunk.

ÉS másnap a 35 éves Téka Zenekarral folytatjuk. A Téka ott volt a táncház mozgalom indulásánál, az egyik legjobb táncházi és koncert zenekar ma is. Zenész és táncos generációk nőttek fel zenéjükön, sokuknak volt meghatározó élmény egy-egy táncházuk, koncertjük, Téka-táboruk.

Tehát a hazai folk és világzene meghatározó muzsikusai látják vendégül ezen a tortás - ünneplős - nosztalgiázos, de leginkább jó zenÉS jubileumi hétvégén mindazokat, akik osztozni szeretnének ezen egyszeri és megismételhetetlen pillanatokban.

ÉS egy kicsit mi is meghatódunk magunktól, mivel ekkor lesz a Fonó 16 éves.
Ha már ennyi minden összejött, jó lenne, ha minél többen összejönnénk.

 

20.00 RobinZon KruZo

A RobinZon KruZo a Makám tagjaiból alakult 2010-ben. " A Kruzo nevet adtam új műsorunknak, részben a nevem első szótagjaiból kiindulva, és ha már Kruzo, akkor legyen Robinzon is (így, direkt "z" -vel) ifjúkorom kedves olvasmányára utalva és metaforikusan is értve a Robinson létet.
A dalok nagyon személyesek, családtörténet töredékek, emlék-villanások, filmszerű menetben egész a gyerekkorig, szüleim, nagyszüleim sorsán át pedig egész az XX. sz. kataklizmáiig visszanyúlva. A dalok eddigi bemutatóin örömmel tapasztaltam, hogy nemcsak az én generációmat érintik meg a szövegek."

Krulik Zoltán-ének, gitár
Hornai Zóra-ének, gitár
Zámbó Tamás-gitár, ének
Eredics Dávid-fúvós hangszerek
Boros Attila-basszusgitár
Keönch László-ütőhangszerek, ének


Interjú Krulik Zolival

Krulik Zoltán zeneszerző, előadóművész - a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a MAOE Zenei Szekciójának és az Artisjus komolyzenei szerzők osztályának tagja.
Zenei tanulmányait az Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte Tatbányán. Zongora tanára Vázel Gyula volt.
A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban orgona - és gregorián zenei tanulmányokat Dr. Szigeti Kilián keze alatt, majd 1974-től klasszikus gitár tanulmányokat Mosóczi Miklós növendékeként folytatott Budapesten.
1976-tól Kozma András (Ravi Shankar tanítványa) az észak-indiai klasszikus zene rejtelmeibe, 1978-tól Lantos Iván a balkáni aszimmetrikus ritmusok világába vezeti be.
1983-ban Kurtág György tanácsára a szaharán-túli Afrika zenéjét és a pigmeus hoquetusokat tanulmányozza.
1975-ben alapítja első formációját a Creatív Stúdió Öt-öt, 1980-ban a Makám&Kolinda szerzője, majd 1984-ben alapítja, azóta is létező zenekarát a Makám-ot.

Pályája során olyan kiváló muzsikusok voltak társai, mint Lantos Zoltán-hegedű, Szőke Szabolcs-gadulka, Juhász Endre-oboa, Szalai Péter-tabla, Borbély Mihály-szax, Grencsó István-szax, Dresch Mihály-szax, továbbá a legjelentősebb magyar énekesek közül: Bognár Szilvia, Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Herczku Ági.

Eddig 14 szerzői lemeze jelent meg. Darabjai megtalálhatók még, számos kompilációs lemezen. Kortárs darabjait hazai fesztiválokon mutatták be. Színházi-, mozgás-színházi zenék és filmzenék rendszeres szerzője.

Diszkográfia:

2010-Csillagváró
2009-Yanna Yova
2008-Zarándokének
2007-Orient Occident
2006-Ákon bákom
2005-Almanach
2003-Anzix
2002-Szindbád
2001-9 Colinda
1999-Skanzen
1997-Café Bábel
1996-A Part
1994-Divertimento
1988-Közelítések
1986-Szélcsend után
1984-Úton


22.00 Meszecsinka


A Meszecsinka teliholdkor született, különös varázslat által. A neve Holdacskát jelent és egy bolgár népdalból jött. Hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), három országból jön (Magyarország, Bulgária, Algéria) és a Csodaországba tart.
Csak azt csinál, amit nem lehet nem csinálni. Sok stílust ötvöz, de saját stílusa van - az élete.
Ösztönből zenél és rácsodálkozik a világra. Lágy és simulékony, de nem hagy kétséget.
Megkerüli a slágerlistákat és belelopakodik az emberek szívébe.
Nem a lájkodat akarja, hanem Téged.
Maradj csendben és meghallod.

Interjú Biljarszki Emillel


Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) 2008-ban léptek fel először Fókaszalon név alatt, Fókatelep és más dalokat játszottak akusztikus kísérettel. A közönség vevő volt az intimebb hangvételű dalokra, így sűrűsödtek a koncertek, a repertoár bővült saját dalokkal, a zenekar pedig új tagokkal – Görgényi Gábor (cajon), Fatima Gozlan (ney, kaval, derbuka) és Tomor Barnabás (basszus). 2009 végén a zenekar felvett „saját” nevet, Meszecsinka, ami bolgárul holdacskát jelent, 2010 januárjában pedig egy hatszámos demót, amelyről a Zene.hu a következőt írja:
„Lágyabb, pörgősebb, angol, spanyol és magyar népies melódiák egyszerű, de nagyon eltalált hangszereléssel és mélyre ívelő énekkel. Holdacska, mely valószínű egyre fényesebben fogja beragyogni a magyar ándörgránd egét.”
Az egységes megjelenésű, de változatos stílusú zene a tagok egyéni jegyeit viseli: Annamari tehetsége és színpadi megjelenése a Fókatelepet tette ismertté, Emil a Korai Örömből hozta az elszállást, Gábor a világzenei ritmusokat adja, Fatima az orientális hangzást, Barnabás a kísérleti jazzt.
Az elmúlt két évben a Meszecsinka hallható volt sok budapesti és vidéki klubban, fesztiválon (VIDOR, Mesterségek Ünnepe, Művészetek Völgye, Szegedi Várjátékok), Lengyelországban is járt kétszer a krosnói Magyar Napok keretében.
2011 májusában a zenekar közel száz jelentkező közül megnyerte a Folkbeats tehetségkutató első díját – amerikai turnét.
Az év végére várható a zenekar első nagylemeze.


Belépő: 1000.-Ft vagy egy Szerda1 - Magyarszovát, Ördöngősfüzes CD (1800.-Ft)

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
18
május
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt