Keresés az oldalon

 
  Biljarszki Emil (Meszecsinka, Fókatelep) - Interjú

Fesztiválok » Biljarszki Emil (Meszecsinka, Fókatelep) - Interjú

Bulgáriában születtél. 17 évesen kerültél Magyarországra, 15 éves korod óta zenélsz. Magyarországon milyen kulturális közeg kezdett érdekelni és Te mit tudtál ehhez hozzátenni?

Szovjetunióban nőttem fel, a hihetetlenül erős orosz alternatív zene meghatározta a 80-as éveket számomra - Magyarországon is. 84-ben érkeztem, azonnal alapítottam zenekart orosz egyetemistákkal. Saját világunkban éltünk és ez igen jó volt. Ahogy teltek az évek kezdtem valamennyire érteni a magyar nyelvet, a magyar alternatív kultúrára is felfigyeltem. Európa Kiadó, Kézi Chopen és egy pár másik, akkoriban erős zenekar hatással volt rám. De emlékszem a Dresch Quartet koncertjeire is a BEM Rakparton '85 környékén - ez valami sámánisztikus és nagyon mély volt. Hozzátenni a közeghez nem nagyon tudtam, mivel nem voltam vele kompatibilis. Pedig akkor inkább éltem a zenében, mint most, amikor már látható módon művelem. Magyarokkal a 80-as évek végétől játszom, 94 óta a Korai Örömben.


A Korai Öröm egyik alapítója vagy, 15 évet húztál le a zenekarban. Milyen a kapcsolatod régi zenésztársaiddal?

Nem vagyok alapító tagja, de a korai időkben csatlakoztam, amikor még alakult a felállás és a hangzás.Néhánnyal közülük ma is zenélek (Fókatelep), másokkal időnként összefutunk. Szomorú hír - a Korai egyik alapítója és fő zenei motorja a 90-es években, Takács Péter gitáros, énekes, trombitás, furulyás nemrég eltávozott.

Hogy jött létre a Meszecsinka?

Annamarival, a Fókatelep énekesnőjével egyszer csak közös dalokat kezdtünk írni. Ez nagy élmény volt, utoljára a 80-as évek elején volt hasonló az akkori zenekarban, melynek tagjai a legjobb barátaim is voltak egyben. Meszecsinka a mi kapcsolatunk Annamarival.

Hol válik el a Meszecsinka a másik zenekarodtól, a Fókateleptől, hisz Te és Annamari mindkét formációban alapítók vagytok?

A Fókatelep hat emberből áll, abból négy 10-15 éve zenél együtt, az összes ebből kifolyó pozitív és negatív következménnyel. A Meszecsinka rólunk szól és megpróbálja a hagyományos zenekarok csapdáit kikerülni. Ez nehéz, mivel más emberekkel játszunk együtt. Egy jól működő családot szeretnénk és nem azt, hogy mi osztjuk a kottát, a többiek meg eljátsszák. Van, hogy azt kezdjük érezni, ez nem a mi családunk – most is átalakuláson esik át a zenekar.

A Meszecsinka zenéje nehezen „dobozolható”. Gondolom, nem bánkódsz e miatt?

2009-ben ketten Annamarival jártuk a külföldi trance fesztiválokat, én gépi alapokat nyomtam, ő énekelt, barátok csatlakoztak és jót zenéltünk. Ezt Second Face-nek hívtuk. Pesten kis klubokban játszottunk hol 3 perces szerelmes dalokat, hol 20 perces groove alapú pszichedelikus elszállásokat. Zeneileg szerintem értékelhetetlen volt, de az embereknek valami lejött, ami miatt egyre több és jobb helyekre hívtak minket. Ez az a megnevezhetetlen valami, ami többnyire hiányzik a mai, profin megszerkesztett zenékben. Berakhatod a zenénket pl. "világzene" feliratú dobozba, de ki fog ugrani onnan.

Az idén első helyet értetek el a FolkBeats tehetségkutatón a világzenei kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a "fődíj" az amerikai fellépés, jövőre indul. Hol, hányszor léptek fel és mit vártok az úttól?

Egy jó kalandot várunk. 15-20 koncert lesz, most van szervezés alatt.

Nem csak zenekarozol, hanem aktívan kiveszed a részed a zeneterjesztésben is, hisz a Dalok.hu munkatársa vagy. Működik a legális letöltés?

Működik, bár nem tükrözi a slágerlistákat – inkább az emberek reális érdeklődését. Ha egy zenekar koncertjeire sokan járnak, akkor általában sokan is töltik. Van sok slágerlista vezető, akiket csak a poszterekből és a bulvár lapokból ismerjük – azok kevésbé fogynak. De a Dalok.hu csak egyik tevékenysége a letöltés. Teljes körű médiáként is segíti a zene népszerűsítését és mindenki számára nyitott.

2011.10.19.

tf.

SzületÉSnapok - 2011.október 21. RobinZon KruZo, Meszecsinka koncertek

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
4
március
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt