Keresés az oldalon

 
  Fonó15 Fonó zenekar, Kerekes Band, Szakcsi Lakatos Béla
2010.10.22. 20:00

Programok » 2010.10.22. 20:00 Fonó15 - Fonó zenekar, Kerekes Band, Szakcsi Lakatos Béla

20:00 Szakcsi Lakatos Béla

2004-ben jelent meg Szakcsi legújabb lemeze Na Dara! (Ne félj!) címmel, melyről így vall:

"Pár éve részt vettem egy New York-i partin. Néhányan felváltva zongoráztunk. Amikor rám került a sor, mellémállt egy fickó, majd elismerő bólogatással megszólított: "Ember, ez nagyszerű, micsoda dzsessz!" Bizonyára sejtette, hogy cigány vagyok, mert azt kérdezte, játszanék-e valami cigány stílusú magyar zenét. Előadtam neki Rácz Laci egyik hangszeres darabját. "Hú, ez fantasztikus!" - fakadt ki újból, és tudni akarta, képes lennék-e dzsesszesíteni. Jókora kihívás volt. (...)

Nem szeretnék önhittnek látszani, de szerintem egyedülálló ez a lemez. Ha úgy tetszik, stílusteremtő. Mondjuk "cigány dzsessznek" nevezhetnénk - bár néhány amerikai zenész tagadja, hogy létezik európai dzsessz is. Csak a néhai, nagy belga gitáros, Django Reinhardt számított kivételnek. Amikor őt hallották, elismerték, hogy dzsesszt játszik, ha nem is pont olyat, mint az övék. Django nemigen játszott bluest, de a zenéjének olyan textúrája és érzelemvilága volt, mint a dzsessznek. Az én muzsikám óhatatlanul modernebb, mint az övé, és egy másik cigány hagyományból ered. A cigányzenekarok különlegessége a hihetetlen időtartás és a rubato-játék szabadságának kombinációja. Ez elképeszt minden dzsesszzenészt, aki hallott már cigányzenekart. És ezzel a kombinációval találkoznak ezen az albumon is!"


 

21:00 Fonó Zenekar - vendég: Balogh Kálmán: cimbalom
 
A hazai zenekarok egyik legjobbja, de nem azért mert neve megegyezik a házéval. Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusokból áll a Fonó Zenekar. Agócs Gergő vezényelte zenekar koncertjei, táncházai minden esetben kivételes élményt nyújtanak Gergő kivételes előadói karizmájának és Pál István „Szalonna” és zenésztársai virtuóz játékának köszönhetően. A zenekar tagjai (egyenként, de közösen is) más zenei műfajok előadóival is együttműködnek, mint a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music, vagy az autentikus klezmer muzsika, s ez a tevékenységük immár több tucat hanglemezen tettenérhető.


Fonó15 - Szubjektív: Agócs Gergely
Agócs Gergő végtelen története 

22:00 Kerekes Band

„A hangulatról meg annyit, hogy sikerült brutálisan berekednem egy olyan koncerten, amiben gyakorlatilag nincs is semmilyen szöveg és ének.” Piszkosul nem trendi hangszer a furulya, a koboz vagy a brácsa. Ha meghallom azt a szót, hogy furulya, nekem is nevetnem kell. De ha elvetődsz egy koncertre, nincs is időd ezekkel foglalkozni, mert átmegy rajtad a színpad, mint egy úthenger. A végén megkérdezheted a melletted táncolótól: „Kik ezek az állatok??” (Rajongói blog)

A Kerekes Band autentikus gyimesi és moldvai népzenét játszó együttesből csiszolódott a magyar népzene dallamait a populáris könnyűzene legkülönbözőbb műfajaival elegyítő zenekarrá. Korszakalkotónak is nevezhető újításuk, hogy az autentikus magyar népzenét funk, jazz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva formálják egy egészen szokatlan, általuk csak "ethno funk"-ként aposztrofált stílussá. Hangzásuk egyediségét az egészen eltérő stílusok találkozása adja.


Belépő: 1500 Ft, diákigazolvánnyal: 200.-Ft

 A Fonó15 további októberi koncertjei ►

        

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt