Keresés az oldalon

 
  Játszó - táncoló. Babát váró és kisgyermekes családok kedvére
2012.04.19. 17.30

Programok » 2012.04.19. 17.30 Játszó - táncoló. Babát váró és kisgyermekes családok kedvére

Kodály Zoltán szerint a kisgyermek zenei nevelése megszületése előtt kilenc hónappal kezdődik.
A gyermekeiket váró és kisgyermekes szülőké pedig most kezdődhet és folytatódhat is egyben…

Ezekből a nemes gondolatokból kiindulva várjuk sok szeretettel a babájukat váró és a kisgyermekes családokat is!

Daloljunk, játsszunk, táncoljunk gyermekeinkkel, ameddig csak jókedvünk tartja!

- A foglalkozás az egész családnak szól, anyukáknak, apukáknak és a még meg nem született vagy megszületett kisebb és nagyobbacska gyermekeknek egyaránt.

A kisbabákat igény szerint hordozókendőbe segíti babahordozási tanácsadónk, így önfeledten mozoghat a szülő, miközben gyermeke a legjobb helyen van és a szülő is nyugodtan táncolhat, foroghat.
(igény szerint hordozókendőt biztosítunk)

A Poros zenekar klubja előtti játékos, dalos, táncos együttlét lényege a közös mozgás élménye!
Csatlakozzanak hozzánk, hogy önfeledten élhessék át a közös táncolás élményét, gondosan válogatott néprajzi forrásanyag segítségével! Népi játékok, dalok – rigmusok és táncok szülőkkel közösen!

Felvidító játék- és táncmester: Nagy Zoltán József néptáncos előadóművész
Babahordozási tanácsadó: Turi Nagy Éva, Beli Buba Babahordozó Iskola

Egészséges testben egészséges baba fejlődik. Az egészséghez fontos a szív-érrendszer egyenletes edzése, és ha közben egyensúlyba hozzuk az érzelmi és szellemi létünket, tökéletesen készülünk a baba fogadására, tánc és társas együttlét közben. Továbbá, a magyar tánc sokféle forgással az egyensúlyszervet és azzal együtt az egész agyműködést segíti: ha éppen pihenésre van szüksége, akkor azzal, hogy meditatív (összpontosított) állapotba kerül, ha ingerlésre van szüksége, akkor az ingereket egységessé illeszti, anyában és babában egyaránt.

A játszó:

A játszó a falusi (és itt a Fonóban lehetne a városi !) fiatalok találkozóhelye, játékaik, ismerkedésük és ezeket szervező szokások fóruma. Használatának rendje nem szabályozott, de találkozásaik mindig szokásszerűek. Általában tavasztól őszig, rendszerint vasárnap délután vecsernye után kezdődtek és sötétedésig tartottak. A játszók helye a falu központi tere, széles utcája, a falu melletti rét, „nyomás”, „pázsit”, „páskom”, átereszek és hidak környéke, kapuk alja, tágas udvarok, kocsmaudvar stb. voltak. A fiatalság különböző korosztályai, bandái vettek részt a játszókon, de szinte az egész falu népe, felnőttek és gyermekek egyaránt jelen voltak. S ez alkalmat adott az ismerkedésre, az idősebb korosztályok szokásainak, viselkedésmódjának, táncainak megtanulására. Az ott folyó életet szervezetlenül ugyan, de ellenőrzi a falu közvéleménye….
… A legények inkább labda- és egyéb ügyességi játékokat játszottak, míg a leányok énekes játékokkal szórakoztak és körbe táncoltak, karikáztak. A legények bekapcsolódásával kialakult a tánc, amelyet egyes vidékeken esetleg este a kocsmában folytattak. A gyermekek nézték az idősebbek táncát, játékát. A játszó a hagyományos keretek között alkalomszerűen létrejövő táncalkalmak hajdan országosan elterjedt, legáltalánosabb formája, és a tánc tanulásának, gyakorlásának egyik fő alkalma volt.
( Magyar Néprajzi Lexikon )


Belépő: 500.-Ft családonként

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
14
július
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt