Keresés az oldalon

 
  Sivan Perwer - Lajkó Félix koncert - Budapest Folk Fest 2012
2012.04.29. 19.30

Fesztiválok » 2012.04.29. 19.30 MÜPA, Sivan Perwer - Lajkó Félix koncert - Budapest Folk Fest 2012

Kelet-Európa és Kurdisztán egy-egy legendás művészének fellépésével veszi kezdetét a. Budapest Folk Fest 2012 – Folk faltól falig fesztivál, Magyarország immár egyik legjelentősebb folk és világzenei fesztiválja.Az első részben Lajkó Félix és szabadkai barátai tartanak bemutatót energia felszabadításból.
Az ördög (népi) hegedűsként is ismert művész új lemezére készülve ezúttal citerázni fog, amin a fanatikus Lajkó rajongók szerint talán még jobban muzsikál, mint a hegedűn. További unikalítást ad az eseménynek az is, hogy citerás koncertre nagyon ritkán került sor az elmúlt években. Második kedvenc hangszerén is szabad zenét játszik, mert számára teljesen mindegy, hogy amiből hangokat hív elő, azon négy húr van, netán több, vonóval kell megszólaltatni vagy pengetővel.
A kifejezés vágya, a természetesség igénye, az ösztönvilágban való megmerítkezés képessége határozza meg zenélését, amely nemcsak őt szokta transz közeli állapotba sodorni, hanem közönségét is.

Hasonló hatással van hallgatóira a „kurdok királyának” nevezett Sivan Perwer is, az emigrációban élő, Törökországban született költő, előadóművész és tanár, aki a koncert második felében lép fel.
„Virágok mögé rejtett ágyúk” – mondta egykor Schumann az ugyancsak politikai emigráns Chopin zenéjéről, s e jellemzés tökéletesen illik Sivan Perwerre is. Igaz, nála olykor nem is annyira rejtettek azok a bizonyos „ágyúk”. Nyíltan politikai művészet az övé, amelynek köszönhetően széles körben ismertté vált a hetvenes évek elején. Éppen akkor, amikor dalait Irakban, Iránban, Szíriában és Törökországban betiltották, s kazettáinak birtoklásáért börtön, szélsőséges esetben akár halálbüntetés is járhatott. Sivan Perwer politikai tartalmú dalok mellett gyakran ad elő hagyományos történelmi eposzokat és szerelmes dalokat is, a saz nevű török lanttal kísérve énekét.
Erőteljes, érzelmes hangja, karizmatikus, szuggesztív személyisége mellett zenéjének különös, hipnotikus ritmusai okozzák, hogy dalai mintha a hallgatók bőre alá kúsznak. Az emberi jogokról, a békéről, az egyenlőségről szóló szövegeivel gyakran lép fel a kurdok megsegítése érdekében: 1991-ben egy segélykoncerten Paul Simon, Peter Gabriel, a Gipsy Kings és Sting mellett Sivan is jelen volt az Öböl-háborús kurd menekültek megsegítéséért.
A 25 albumot, számos zenei videót és verseskötetet jegyző Perwer több tiszteletbeli zenei doktorátusnak és nemzetközi zenei elismerésnek a birtokosa. A koncertre Németországból érkezik, ahol jelenleg száműzetésben él, hiszen családja megóvása érdekében 1976-ban elhagyta Törökországot.

Sivan Perwer a legismertebb és legnépszerűbb kurd énekes, költő, tanár és előadóművész, a kulturális ellenállás egyik szimbóluma. 1955-ben a törökországi Urfa városában látta meg a napvilágot, egy zenész családban. Középiskolás volt, amikor először készített felvételeket, ekkor még török nyelven, hiszen anyanyelvén nem énekelhetett.
Dalai mindig valamilyen fontos üzenetet hordoznak az emberi jogokról, a békéről, az egyenlőségről.
Több tiszteletbeli zenei doktorátusnak és nemzetközi zenei elismerésnek is birtokosa. Jelenleg száműzetésben él Németországban, hiszen családja megóvása érdekében 1976-ban elhagyta Törökországot.

Sivan Perwer a Facebookon
Lajkó Félix a Facebookon
Fonó a Facebookon

Sivan Perwer videók
Ey Ferat
Ez Dilgese Canim

Elővásárlási kedvezmény: Április 1 - 29 között - Félix 38 - kód használatával az elővásárlási kedvezmény mértéke 10%. Használd ki!


Jegyvásárlás a MÜPA-ban személyesen, telefonon és interneten. Tovább a MÜPA oldalára.


A Budapest Folk Fest 2012 további programjai itt 

       

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
22
július
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt