Keresés az oldalon

 
  Az Értől az Óceánig -Magyar nép- és világzenei áradat a műfaj külföldi népszerűsítésére
2012.05.25. 19.00

Programok » 2012.05.25. 19.00 Az Értől az Óceánig

Magyar nép- és világzenei áradat a műfaj külföldi népszerűsítésére

„Akarom, mert ez bús merészség,
Akarom, mert világ csodája.
Valaki az Értől indul el
S befut a szent, nagy Oceánba.”

Ady Endre: Az Értől az Oceánig

Négy intézmény, a Hagyományok Háza, a MÜPA, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó példaértékű összefogásával május 24-e és 27-e között a magyar nép- és világzenei élet több mint húsz előadója mutathatja meg magát Az Értől az Óceánig című koncertsorozaton, melyre a világ minden részéről fesztiváligazgatókat, koncertszervezőket és újságírókat hívtak a rendezvény szervezői.

Célja a hazai nép- és világzene külföldi ismertségének és kapcsolatrendszerének bővítése egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság mindenütt megnehezíti a koncertszervezést, amikor a lemezipar eddigi formái összeomlóban vannak éppen, és amikor az új médiumok ismerete elengedhetetlen az érvényesülni vágyó művészek számára.

Az Értől az Óceánig koncertsorozat a „menekülési útvonalak” egyike, és egyszerre két irányba: a műfaj hazai és nemzetközi rajongóit egyaránt célba véve. Hátterében szervezőinek több mint két évtizedes tapasztalata, számos nemzetközi szakmai konferencián, fesztiválon és más rendezvényeken való részvétele, és az ezekből kialakult kapcsolatrendszere áll.Az általuk meghívott szakemberek nyitottak a magyarországi zenékre, és nagy valószínűséggel annak népszerűsítésétől sem zárkóznak el. Köztük van az angol zenész-producer Ben Mandelson, a WOMEX első művészeti igazgatója, a német Bernhard Hanneken, a Rudolstadt Festival művészeti vezetője, a finn Henna Salo, a FIMIC (Finnish Music Information Centre) munkatársa, a norvég Hilde Bjorkum, a legnagyobb norvég nép- és világzenei fesztivál, a Fordefestivalen igazgatója, az amerikai Isabel Soffer, a Globalfest és a Live Sounds szervezője, a német rádiós Johannes Theurer, az európai World Music Charts megteremtője, Hollandiából Jerome Williams és Maarten Rovers, az Earthbeat és a RASA szervezői, az angol Judith Burrows, a FolkRoots magazin munkatársa, de érkeznek kínai és dubai vendégek is.

Meghívásuk négy egész napos programot takar, melynek során egyik helyszínről a másikra, egyik koncertről a másikra látogatnak. Mindeközben együtt gondolkodnak a lehetőségekről, és tapasztalataikat egy nyilvános konferencián a nagyközönséggel is megosztják. Amiként a fellépőknek, úgy a szakmából bárkinek lehetősége adódik szót váltani velük. A konferenciát a Művészetek Palotájában május 26-án 16.00 órától rendezik meg, moderátora Bodrogi András zeneipari „mindenes” (előadó, szerző, digitális zenei szakértő, a New Media menedzsere, korábban a Magyar Könnyűzenei Exportiroda vezetője). A téma adott: mi kell ahhoz, hogy 2012-ben megjelenjen a magyar zene a globális színtéren.

A programsorozat ugyanakkor nemcsak promóciós célokat szolgál, hanem a szakmán túli közönség számára is élményeket kínál. Erre az a rendkívüli intézményi együttműködés a garancia, amely lehetővé teszi, hogy egy sorozatban nép- és világzenénk több mint húsz kiváló produkciója felsorakozzon. A Hagyományok Háza elsősorban a tradicionális népzenét és az Állami Népi Együttest kínálja, a Fonó Budai Zeneház az etnodzsesszre és a táncházra fókuszál, az A38 Hajó a fúziós világzene terepéül, a Művészetek Palotája pedig a városi népzene új hulláma bemutatására szolgál. Ezekhez a helyszínekhez csatlakozott az Akvárium, amely a roma zenéknek ad otthont, a Skanzen, amely autentikus környezetben kínálja a népzenét, valamint a szentendrei Aranysárkány Vendéglő, ahol egy ebéd mellett délszláv muzsika szórakoztatja a külföldi szakembereket.

A fellépők névsora magáért beszél: bemutatkozik Tóth Evelin és David Yengibarjan újonnan alakult duója, a népzenét rockkal ötvöző Napra és Fókatelep zenekar, a magyar etnodzsessz élvonalából Dresch Mihály kvartettje (a Balogh Kálmán–Lukács Miklós cimbalomduó közreműködésével), moldvai zenéjével a Fanfara Complexa, a délszláv muzsikát játszó Söndörgő, a roma folkban megkerülhetetlen Parno Graszt és a frissen alakult Vojasa, a magyarországi világzenék egyik keresztapjának számító Makám, a sanzon, a dzsessz és a népzene ötvözetét kínáló Tárkány Művek, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Novák Csaba, Dés András és Lukács Miklós új szupergroupja, a FolkSide, a rockzenei feldolgozásaival új időszámítást nyitó Csík zenekar, etnodiszkójával DJ Suefo, táncházi muzsikájával a Berka, a Téka, a Fonó, a Tükrös együttes és a kalotaszegi Csűrös banda, blues-alapú fúziójával Ferenczi György és a Rackajam, a tradicionális magyar népzene-néptánc élvonalából a Magyar Állami Népi Együttes, valamint a hagyományost a városi népzenével ötvöző Buda Folk Band.
Reményeink szerint hagyományteremtő vállalkozásba kezdtünk, és jövőre újabb meghívottak és előadók listájával állhatunk elő.

A projekt weboldala a www.folkmusichungary.hu és a www.worldmusichungary.hu címen érhető el, itt a legfrissebb információk mellett a zenekarok, előadók biográfiái, fotói is megtalálhatóak, az események követhetőek a facebook.com/azertolazoceanig Facebook-oldalon is.
 

Program

19.30 - 20.30 - Berka és Fanfara Complexa közös moldvai koncert és táncház

20.30 - 21.45 - Dresch Quartet, vendég Lukács Miklós - Balogh Kálmán cimbalom duó

22.00 - Téka Együttes - vonós táncház

22.30 - - Berka + Fanfara Complexa táncház

Belépő: 1000 Ft, diákjegy 500 Ft.
Alternatív belépő: "Fonó folk válogatás 2012" vagy "Fonó világzenei válogatás 2012" CD vásárlásával is bejöhetsz (1500.-Ft)

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt