Keresés az oldalon

 
  Boris Kovač és David Yengibarjan lemezbemutató koncert
2012.05.10. 21.00

Fesztiválok / Programok » 2012.05.10. 21.00 Budapest Folk Fest 2012 - Boris Kovač és David Yengibarjan lemezbemutató koncert

A két zenész találkozása 2008-ban történt egy németországi fesztiválon, ott hallották egymást először élőben. Telefonszám cserét követően folyamatosan kapcsolatban álltak, majd 2010-bn Yengibarjan ellátogatott Kovačhoz Újvidékre, ahol közös próbákat követően néhány koncert is összejött.Ezek a zenei élmények vezettek a kézenfekvő ötlethez, hogy készítsenek közös lemezt. A felvételek az újvidéki Vajdasági múzeumban készültek. Stílusában a jazz és a folk határán mozgó anyag 11 felvételt tartalmaz, 5-5 Kovač, illetve Yengibarjan alkotása és egy közös szerzemény. A koncert a lemez hazai bemutatója is egyben.


Boris Kovač egyike annak a maroknyi modern zeneszerzők és előadóművészek a közép – európai régióban aki komoly elismertséget ért el Nyugat-Európában és Amerikában egyaránt. Zenéjét erősen befolyásolja a régió népzenéje, a minimalizmus, Bartók Béla munkássága, és a kortárs zene hatása, pl. olyan művészeké, mint pl. Szemző Tibor.Három kategóriába lehet osztani munkásságát: mélyen spirituális művek, melyeket a jazz és a folk inspirált, ezeket együttese a Ritual Nova előadásában lehet hallani. A kortárs tánc és a színházi zenéket is komponált, valamint létezik egy másik zenekara is, a LaDaABa Orchest (La Danza Apocalyptica Balcanica), amellyel talán legjelentősebb, és minden szempontból legsikeresebb lemezanyagát vette fel, a The Last Balkan Tangot és a Ballads at the End of Time-ot.
Így beszél erről a ciklusról: "Ez az én válaszom mindenre, az egyaránt rossz Milosevics rendszerre és NATO bombázásra. (…) Csak állok középen, és próbálom magam túltenni ezen a szörnyű helyzeten. Időnként persze igen közel voltam ahhoz, hogy elmeneküljek. De maradtam és komponáltam. Rájöttem, kellő koncentrációval olyan szellemi életminőséget teremthet maga körül az ember, mely segíti megőrizni a fizikai létét.
Nap mint nap megélhettük azt az érzést, hogy akár az utolsó lehet az a pillanat. És ezzel meg kell tanulnunk együtt élni."
(forrás jbsz.hu)Az örmény származású David Yengibarjan 1976-ban született Jerevánban, zenész családban nőtt fel, kilencévesen lett a Jereváni Zeneiskola növendéke, tízévesen kezdett el tangóharmonikázni.
1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait, ahol mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált.Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangót megújító Astor Piazzola zenéje. Szerzett színházi - és filmzenéket és három saját lemeze jelent meg eddig.

„A mi zenénk tekervényes, hosszú, háborús, boldog-boldogtalan, tragikus utat járt be, holokauszttal, szenvedéssel, örömmel. A népzenében tökéletesen benne van egy nép sorsa. Nem akartam amerikai zenét játszani, de a saját népzenémet alkalmasnak tartom arra, hogy jazzre jellemző igényességgel közelítsek hozzá. Azt hiszem, általában minden igazi zenész a saját kultúráját igyekszik a legmagasabb színvonalon érvényesíteni – ami azért nem azt jelenti, hogy alkalomadtán nem játszhatunk egy-egy ismert amerikai jazz standerdet“ David Yengibarjan.

1999-ben alakította meg saját zenekarát a Trio Yengiabarjant, amelynek jelenleg állandó tagjai Egri János bőgős és Botos József gitáros.

További programok a Fonóban május 10-én:
Poros táncház
Tóth Viktor Trió koncert

Párhuzamos program a Bakáts téri templomban:
Herczku Ágnes, Tüzet viszek koncert
 

A Budapest Folk Fest 2012 további programjai itt

Belépő: 1000.-Ft
(a belépő érvényes a Poros táncházra és a Tóth Viktor Tercett koncertjére egyaránt)
Alternatív belépő: "Fonó folk válogatás 2012" vagy "Fonó világzenei válogatás 2012" CD vásárlásával is bejöhetsz (1500.-Ft)

 Elővétel a Jegy.hu-n. (katt ide)

       

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
30
november
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt