Keresés az oldalon

 
  Budapest Folk Fest 2012 - Tóth Viktor Trió
2012.05.10. 22.30

Fesztiválok / Programok » 2012.05.10. 22.30 Budapest Folk Fest 2012 - Tóth Viktor Trió

"Az örök mérték örökös keresője, miközben lassan maga is affélévé válik - a honi dzsesszélet megkerülhetetlen etalonjává. Tóth Viktor papíron harmincnégy, de legalább a negyvenesek bölcsességével és szellemi erejével fúj, főként szabadon szárnyaló saját szerzeményeket, ritkábban dzsessz-sztenderdeket.

Amilyen sallangmentes a megjelenése, olyan lényegre törő a szaxofonjátéka, mondhatni, lélekbalzsamzene, akárcsak példaképeié, John Coltrane-é, Hamid Drake-é vagy azé a bizonyos bolgár hegyi pásztoré. S miközben az utóbbi években sorra zsebeli be a szakmai elismeréseket, megmarad földközelinek és következetesen a jövőbe tekintőnek.

Legfőbb célkitűzése, hogy azt a bizonyos nullpontot, zenei-szellemi állapotot elérje, amikor eggyé válik a hangszerével, amikor a legkisebb áttétel nélkül képes szaxofonon beszélni, rajta veszteségmentesen érzéseket, érzelmeket, gondolatokat közvetíteni. Tudja persze, hosszú és kátyús az ehhez vezető út, de se időt, se energiát nem sajnál rá, buddhista szerzetesi konoksággal és következetességgel végzi az önmagára kirótt napi penzumokat. Bármennyire cibálja az élet, bármennyire kell zenész létére szervezéssel, adminisztrációval foglalkoznia, a gyakorlást szinte sosem hanyagolja el. Amikor csak teheti, a világot kizárja, és visszahúzódik alföldi tanyájára, ahol nemcsak egyedül lehet, de önmaga is, körülötte pedig az éltető természet.

A természettől kapja a legtöbb inspirációt. Mint évekkel ezelőtt hangsúlyozta: „A teljesség – univerzális egység – hihetetlen kinyilatkoztatásának lehetünk ott tanúi. A patak sodrának figyelése, az erdő fényeinek játéka olyan tanítást hordoz, mely minden kereső számára segítség az egység, mérték, összhang fogalmak megértéséhez. Azon munkálkodom, hogy zenémben ezt a mértéket kövessem, a zene legapróbb egységeit is ehhez a tökéletes mintához igazítsam. Egyetlen dallam, akár két hang is e rendező elv szerint fogalmazódjon meg, a levegővételben, de az aztmegelőző gondolatban is ez a vágy tükröződjék.” (forrás: jbsz.hu)

Tóth ViktorTrió: Tóth Viktor altszaxofon, Orbán György bőgő, Lukács Miklós, cimbalom.


A zenekar vezetője, Tóth Viktor több felállásban játszott és játszik (Tóth Viktor Quartett, Road Six Sax, Vic Byr Tot & Project 11), és külföldi zenészpartnerei, mint Hamid Drake, Henry Franklyn, William Parker.  Zeneszerző, költő, népdal gyűjtő. Climbing with mountains című albuma a 2007-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el, valamint a Fidelio idei országos szavazásán a 2010-es év jazz személyiségének is őt választották meg. Zenélés közben mindvégig a pillanatnyi impulzusokra hagyatkozik, játékát harmónia és egyetemesség jellemzi. Egyik pillanatban szinte meditáló nyugalmat önt a fülekbe, a másikban már sikoltó hangindításokkal vágtázó futamokba modulál át.

Orbán György már számos jelentős nemzetközi fesztiválon fellépett, tagja a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett New Gypsy Jazz formációnak, valamint a Bolla Quartett-nek, játszik az Oláh Kálmán Trióval, a Schreck Trióval, és hallható még számos felállásban.

"Lukács Miklós tüneményes művészete (létezésével, gyakorlatával) arra a fontos, és napjainkban egyre fontosabb, amúgy magától értetődő tényre hívja föl a figyelmünket, hogy a hagyomány az nem valamiféle múzeumi tárgy, amelyet ünnepkor meglátogatunk (hétfő szünnap!), tisztelettel és nemesen unatkozva nézegetjük, és jóindulatú szigorral szólunk a teremőrnek, ha porosság esetét észleljük. Hanem." (Esterházy Péter)


További programok a Fonóban május 10-én:

Poros táncház
Boris Kovač és David Yengibarjan lemezbemutató

Párhuzamos program a Bakáts téri templomban:
Herczku Ágnes, Tüzet viszek koncert
 

A Budapest Folk Fest 2012 további programjai itt


Belépő: 1000.-Ft
(a belépő érvényes a Poros táncházra és a Boris Kovač és David Yengibarjan lemezbemutatóra egyaránt)
Alternatív belépő: "Fonó folk válogatás 2012" vagy "Fonó világzenei válogatás 2012" CD vásárlásával is bejöhetsz (1500.-Ft)

 Elővétel a Jegy.hu-n. (katt ide)

       

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
2
december
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt