Keresés az oldalon

 
  Fonó15 - Ágoston Béla és a Gabona, Bácsi Gyurka, Halper László - Band of Gypsys
2010.11.05. 20.00

Programok » 2010.11.05. 20:00 Fonó15 - Ágoston Béla és a Gabona, Halper László - Band of Gypsys Reincarnation, Bácsi Gyurka,

Ágoston Béla & a Gabona

A hazai zenei élet egyik besorolhatatlan zsenije, Ágoston Béla vezette Gabona, november 5-én lép fel a Fonó15 fesztiválsorozatban. Stílusuk kategorizálhatatlan, de az nem is fontos. Az egészben az a legizgalmasabb, amit Béla így fogalmaz meg: „Számaink nem lezárt zenei anyagok, az előadások, a közönség reagálása alakíthatnak a végső hangzáson. David Lynch hangulatok a Balkán és a Kárpátok zenei forrásainál.”A szaxofon, harmonika, tuba és dob a XX. Században kialakult jazz kedvelt szóló és kísérő hangszerei de népszerűek lettek az európai népzenében is. Minden nép valamilyen módon beépítette saját népzenéjébe ezeket a hangszereket. A régi magyar népzenei dallamokat dudákkal, furulyákkal, énekkel, ütőgardonnal játsszuk , a modern hangszerekkel pedig megmutatjuk, hogyan szólt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik képzeletbeli zenekara, ha a dobos keletről, a tubás nyugatról, a harmonikás délről, a szaxofonos pedig északról érkezett Budapestre.
Feldolgozásainkban, hol a jazzt hol a világzenét érintve, a Magyar népzenei dallamokat előtérbe helyezve formáljuk darabjainkat. A szwing találkozik az erdélyi férfitánc ritmusával,a dudanóta a jazz-rock és funky ritmusokkal. A sirató megtalálja párját a ballada szabad kíséretével, a latin ritmus pedig a dudanóta feszes lüktetésével ölelkezik.

Gabona (Hungarian Jazz & folk music) tagjai

Ágoston Béla - duda, szaxofon, ének
Móser Ádám - duda, harsona 
Mazur János - tuba
Gerőly Tamás - dob, ütőgardon

Fonó15 - Szubjektív: Ágoston Béla


Band of Gypsys Reincarnation - 40 years after

"A Band of Gypsys Reincarnation zenekart 2007-ben alapítottam meg Magyarország vezető jazz-zenészeivel. A zenekar hangzásában szerettem volna hidat létesíteni Jimi Hendrix zenei világa,és a magyar romák által játszott jazz és tradicionális cigányzene között.A zenekar tagok választásakor a különböző generációkat is szerettem volna összehozni. A dobos Köszegi Imre, a magyar jazzélet egyik első számú legendája. A bőgőn a fiatal generáció egyik legjelentősebb muzsikusa Oláh Péter játszik.A zenekarban a magyar cigányzenei hangzásvilág legmarkánsabb képviselője a cimbalmos Lukács Miklós, aki otthonosan mozog a jazz és a kortárszene világában is.
Állandó szólistánk az érzékeny jazz-trombitálás igazi bajnoka Fekete István. A Cd-n közreműködő vendégzenészek is más-más zenei világgal színesítik a zenekar hangzását.
A lemezen hallható a világ egyik elsőszámú jazztrombitása Randy Brecker, Magyarország egyik legnagyobb gitáros legendája Tátrai Tibor, és egy olyan zenészlegenda, aki sajnos már nincs közöttünk Orszáczky Jackie. A vele készült felvétel alapja 2004-ben az Urban Noises zenekarommal tarttott lemezbemutató koncerten készült. Ehhez a felvételhez játszottunk hozzá a Band of Gypsys Reincarnation-nel, ezzel létrehozva még egy közös muzsikálást. " (Halper László)

Hallgass bele!

Band of Gypsys Reincarnation tagjai

Halper László - gitár
Oláh Péter - bőgő
Fekete István - trombita
Hajas László - dob


Bácsi Gyurka és Barátai

Ha van eltalált zenekar név, akkor a Bácsi Gyurka a legjobbak közül való!
Az ő esetükben nem csak a zenekar elnevezése zseniális, hanem a zene is amit játszanak.
A banda moldvai népzenét játszik. Táncházban, kocsmában, utcán, pesten és vidéken, itthon és külföldön és ma a Fonóban. Hegedűn, kobzon, dudán, harmonikán, cimbalmon és dobon.

A zenekar célja, hogy a Magyarországon egyoldalúan bemutatott moldvai, illetve gyimesi népzene szokásostól eltérő rétegeit mutassa be a maga természetességében. A különböző hangszer-összeállítások emellett lehetőséget nyújtanak táncházak, illetve koncertek tartásán túl ahhoz, hogy a zenekar a közönség sorai közt, az emberekkel elvegyülve, közvetlen kapcsolatot kialakítva zenéljen.

Kétszer lefőzött talpalávaló!

A zenekar 2008-ban Fringe-díjas, 2009-ben és 2010-ben Fringe Szakmai-díjas lett.

Bácsi Gyurka tagjai

Lázár Zsófia: dob
Lipták Dániel: hegedű
Móser Ádám: harmonika, duda, furulya
Móser Tamás: koboz
Szabó Dániel: cimbalom
 

Belépő: 1500 Ft, diákigazolvánnyal: 200.-Ft

     


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt