Keresés az oldalon

 
 

Hírek » Új Hobo lemez

Megjelent Hobo második Viszockij lemeze Farkashajsza címmel a Fonó gondozásában. A lemezbemutató koncert a Bárka Színházban lesz, részletek itt. Hobo a Fonóban legközelebb január 26-án lép fel. Részletek itt. 

A lemez megrendelhető a webshopban itt.

Hobo a második Viszockij lemezéről:

"Első Viszockij átdolgozásaink 1998-ban láttak napvilágot. A zenei munkát Tóth János Rudolf végezte el, ő rakta át az általában egyszál gitárral kísért dalokat egy teljes rockzenekarra, a fordításokat magam végeztem.

A fogadtatás döbbenetes volt, sikerült az előállítási költéségeket visszatéríteni. A jogokat Madame Marina Vlady, világhírű francia színésznő védte és védi. Tőle kaptuk meg az engedélyt a feldolgozásokra és a szövegek lefordítására. Majd a magyar dalszövegegeket vissza kellett fordítani oroszra, hogy a Művésznő egybevethesse őket az eredetiekkel..
Az elkészült anyag hallatán Marina Vlady úgy vélekedett, hogy „Ön azon kivételek egyike, aki nem Viszovkijt próbálja utánozni.”

Az anyagot a Merlin Színházban játszottuk, ám egy idő után nehézségek adódtak a zenekar gázsijának kifizetésével, így továbbálltam.

Pár évvel később Vidnyánszky Attila rendezésében, a néhai Komédium Színházban monodramatikus formában játszottam tovább a dalokat. Ez a munkánk mindmáig műsoron van és eddig 141 alkalommal ment le.

Három évvel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy az orosz bárd szerepét játsszam el egy, a Marina Vlady „Szerelmem Viszockij” című, csodálatos könyvén alapuló kétszereplős darabban. Mivel ez egy dramatikus feldolgozás lett volna, nem fogadtam el a kihívást, hiszen adottságaim és korom nem tesznek alkalmassá semmilyen szerepre sem.

2009-ben jártam a Gulag egyetlen megmaradt koncentrációs táborában, Perm mellett és azóta is folyamatosan foglalkozom az ott gyűjtött anyag rendezésével, későbbi megformálásával, így tulajdonképpen ki sem estem a másfél évtizedes gyűjtésből–kutatásból.

Vidnyánszky Attila, aki szinte minden mániámra rezonál és vevő is rájuk, vetette fel, hogy én írjak egy darabot. Ezt 2012.12.14.-én be is mutattuk „Ballada a két sebzett hattyúról” cím alatt a debreceni Csokonai Színház stúdiójában, Szűcs Nelli művésznő káprázatos főszereplésével.

Ehhez az előadáshoz készült ez a lemez, melynek címe az egyik legismertebb Viszockij dal, a „Farkashajsza” adta a címet.

Az átdolgozásokat Póka Egon végezte el, a fordításokat Magyar Fruzsina, Kozma András és Zsemlye János csinálta, ezekből írtam én a dalszövegeket.

Az első lemez zenészei közül ismét velünk játszik Marosi Zoltán harmonikás, a többiek jelenlegi zenekarom a „Hobo és Bandája” tagjai. Vagyis Fekete Kovács Kornél trombitás, Póka Egon basszusgitáros, Szakadáti Mátyás dobos és ifj. Tornóczky Ferenc gitáros.

7 teljesen új számot vettünk fel. (Fekete szemek, Dal a szentimentális bokszolóról (?), Ballada a két sebzett hattyúról, A sorsról, A költőkhöz, Csak a „nem” és csak a „sem”, Kegyetlen, vad kormányzóság). Az összes többi dal is új felvétel és a régebbi változatok újragondolása.

A bonus track-ként megjelölt „Az én Hamletem” pedig a tavaly nyári, fantasztikus fogadtatású kapolcsi Viszockij esten készült.

Úgy érzem, hogy a színházi bemutató fogadtatása indokolja és szükségszerűvé tette a lemez kiadását is, hogy az érdeklődők a szinházi jelenléttől függetlenül is megismerhessék a huszadik század orosz zsenijének dalait.

Köszönöm a Fonóház és a Csokonai Színház támogatását ezekben a káprázatos kulturális, globális, mediális, fatális, banális, kanális, anális - Mi is van még? Írják be! – időkben.

Tisztelettel
Hobo
Piliscsaba, 2013.01.10."

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
5
március
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt