Keresés az oldalon

 
 

Hírek » Megjelent a Shutka Roma Rap új lemeze

A Fonó kiadásában megjelent a Shutka Roma Rap új lemeze ME SIJUM UNDERGROUND (I AM UNDERGROUND) címmel. A tavalyi WOMEX-en is nagy sikert arató macedón együttes legközelebb a Sziget Fesztiválon lép fel aug. 9-én a világzenei nagyszínpadon.

"A ’90-es évek óta a városi roma közösségek fiataljai Európa szerte egy új non-konformista identitást alakítottak ki, a hip hop szubkultúra átvételével és helyi elterjesztésével. A legnagyobb balkáni roma közösségben a macedón fővárosban – Skopje romamunicipality of Shuto Orizari – Shutka – a hip hop egyre szélesebb körben terjedt.

A helyi fiataloknak lehetősége volt találkozni a roma rap stúdiókban, a helyi rap és r’n’b partikon és a youtube-ot ellepték a házilag készült videóik. A I Shutka tani mo than válogatás CD (Shutka My Hometown, FOSM-2010) volt a skopjei roma rapperek első valódi bemutatkozása. Ezzel el is érték a 15. helyet a tekintélyes World Music Charts Europe-on – mint helyi macedóniai kiadás – és pozitív kritikákat kaptak világzenei körökben. Emellett koncertmeghívásokat is. Próbálkozásuk hamar a vezető rapperek és roma művészek színvonalas élő előadásává fejlődött. A sikeres koncertek hozták a második album ötletét, melyen bemutathatnák új ötleteiket és elsöprő energiájukat a roma hip hop terén. Így alakult jól működő bandává a Shutka roma rap, ötvözve a fiatalabb lakodalmakon zenélő generáció tapasztalatát a helyi roma hip hop undergroundéval.

Az új albumot készítő csapat úgy szerette volna bemutatni zenéjüket, annak autentikus mivoltában, hogy élőben játszottak a stúdióban. A stúdiómunkákat az ismert skopjei hangmérnök és producer Mite Dimovski felügyelte. A 16 éves Kej1 és az egy évvel idősebb Nu100 által írt Me sijum Underground – I am Underground című dal lett a címadó. A roma rap zenei underground nem csak a helyi roma közösségben, de a szélesebb világzenei közegekben is. A városi roma fiatalság távol áll már a vidám, aranyfogú cigány és a mezítlábas kisgyermek képétől. Központi kommunikációjuk az internet, elsősorban a facebook és a youtube.

Az új Shutka Roma Rap kiadványt 300 jelentkező közül választották ki a 2012-es WOMEX-en Thessalonikiben, ahol a Globalkan színpad kilenc előadója közé kerültek.

2013 áprilisában - a macedón veterán rapperek a Puka kozmetika közreműködésével – készített Represent c. videójuk helyi bombasiker lett. Hosszú huzavona után megtalálták a kiadójukat az új albumhoz, a Shutka Roma Rap Budapesten horgonyzott le a Fonónál.

Már itt van! Me sijum Underground.

A lemez kapható a Fonó webboltban, a terjesztőknél és digitális terjesztésben hamarosan a letöltős és streaming szolgáltatásokban egyaránt. 

Koncert WOMEX 2012 (a Mondomix felvétele):

Shutka Roma Rap a Szigeten

Az együttes facebook oldala

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
5
március
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt