Keresés az oldalon

 
 

Hírek » Lajkó Félix: Mező a 2013. évi világzenei toplista 5 helyén!

Lajkó Félix: Mező
az 2013. évi összesített világzenei toplista
(Top of the Year 2013) 5. helyén
a legjobb európai születésű előadó

December 1-jén tette közzé a WMCE (World Music Charts Europe) az ez évi összesített világzenei toplistát. A világzenei szakemberek által jelölt összesen 913 lemezből Lajkó Félix – augusztusban és szeptemberben is toplistavezető – Mező című citerás albuma az előkelő 5. helyen végzett. Az európai születésű előadók közül Lajkó Félix az első a listán, hiszen az előtte szereplő művészek afrikai vagy közép-amerikai születésűek. A közzé tett 149 lemezből álló listán Lajkó lemeze az egyetlen magyar lemez. A World Music Charts Europe zsürijében 24 különböző európai ország 48 világzenei szakembere szavaz; a Mező eredménye elismerés nemcsak a művész és a kiadó, hanem az egész hazai lemezkiadás számára is. Legutóbb 1996-ban Sebestyén Márta Kismet c. albuma jutott az éves WMCE lista 2. helyéig (Hannibal Records). 1999-ben a Muzsikás együttes Bartók albuma jutott a 18. helyre (szerzői kiadás).

A WMCE 2013 Top of the Year lista első 10 helyezettje:

1 JAMA KO Bassekou Kouyate & Ngoni Ba Outhere records Mali
2 ZOOM Rachid Taha Naive France (algériai születésű)
3 AYO The Garifuna Collective Cumbancha/Stonetree Belize
4 CHATMA Tamikrest Glitterbeat Records Mali
5 MEZÖ - FIELD Lajko Felix FONO Hungary
6 YA NASS Yasmine Hamdan Crammed Discs Lebanon
7 NOMAD Bombino Nonesuch Niger
8 JUMBIE IN THE JUKEBOX Kobo Town Cumbancha/Stonetree Trinidad/Canada
9 HOTEL UNIVERS Jupiter & Okwess International Outhere records DR Congo
10 BEYOND THE RAGASPHERE Debashish Bhattacharya & Friends Riverboat India/USA/UK

2013 áprilisában jelent meg Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező a Fonó gondozásában. A lemez 2013 augusztusában a World Music Charts Europe havi toplistájának élére került és ezzel olyan elismerést szerzett, amely legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt Sebestyén Márta egy felvételének sikerült. A Mező augusztusban is a toplista első helyén végzett, majd ezután is dobogós maradt.

2013 októberében a Fonó, mint kiadó, a Womex Top Label elismeréssel bekerült a 20 legjobb világzenei kiadó közé - köszönhetően első sorban a Mezőnek.

“1983 – Lajkó Félix megkapja élete első citeráját. 2013 – Lajkó Félix elkészíti élete első citerás lemezét. 30 év nem kevés idő, különösen egy citera szemszögéből. Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében…Mert mindeddig nem tudtuk, hogy citera így is szólhat.Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában. Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, 1x, 10x, 100x meghallgatva ezt az albumot.” (részlet a lemezborítóról)

Lajkó Félix legközelebb 2014. január 2-án lép fel zenekarával a MÜPÁ-ban, ahol Újévi koncertet ad.

Megosztás: Link küldése Megosztás a Twitter-hez Megosztás a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Megosztás az iWiW-hez Megosztés a Google Reader-hez

Új hozzászólás

Új hozzászólás


A szolgáltatáshoz be kell jelentkezned!

Azonosító

JelszóElfelejtett jelszó
Regisztráció
 
23
június
 
© 2010 Fonó Budai Zeneház | 1116 Budapest, Sztregova u. 3. | Tel.: +36 1 206 5300
Programok   Fesztiválok   Galéria   Kávéház   Sajtó   Webbolt   Utolsó óra   Támogatók   Hírlevél   Kapcsolat   Lemezei CD bolt